اجازه بدهید نخست به چند نکته اساسی ابتدایی روزنامهنگاری با استفاده از تلفن همراه بپردازیم. در اینجا قصد نداریم نوع تجهیزاتی را که شما استفاده میکنید شرح دهیم بلکه موضوعی که مورد توجه این متن است رسانههایی هستند که از خبرنگاران برای استفاده از تلفنهمراه برای گرفتن فیلم استفاده میکنند و نتیجه آن تولید تصاویر و فیلمهایی است که تماشای آنها دردناک است.
اصل اول: تلفن همراه خود را افقی بگیرید. شما تصویری را میخواهید که نسبت ۴ به ۳ یا ۱۶ در ۹ را در وسیلهای پر کند که مخاطبتان از آن برای تماشای فیلم شما استفاده میکند. فیلم پرتره (یعنی عمودی) کارآمد نیست مگر در برخی مواد و پلتفرمهای خاص از جمله اسنپچت یا سایت استارت آپ VerVid. اما آیا ممکن است سرانجام روزی برسد که فیلمهای عمودی بیشتری را تولید کنیم و کمتر اذیت بشویم؟ پاسخ مثبت است. اما تا وقتی تلویزیونها مستطیل شکل هستند و فیلمهای باریک از بالا و پایین با خطهای سیاه بسیار زشت به نظر میرسند، این امکان وجود ندارد. بهعلاوه، فیلمها برای نشاندادن - و نه برای بیانکردن هستند - و شما باید از هر فاصله کوچکی از صفحه نمایش استفاده کنید.
اصل دوم: تلفن همراه خود را در حالت پرواز قرار دهید. این مساله ساده به نظر میرسد اما اگر تلفن همراه در حالت پرواز قرار نداشته باشد نوسانات یا صداهای زنگ و هشدار ایمیلها، پیامکها و تماسهای تلفنی به فیلم شما آسیب میرساند. وقتی شما در حال ضبطکردن یک برنامه یا گزارش صوتی هستید این مساله بهوضوح فرق می کند و اهمیت بیشتری مییابد اما باید گفت نوسانات تلفن همراه فیلمها را هم تکان میدهد و روی آنها نیز تاثیر منفی میگذارد.
اصل سوم: یادتان باشد که میکروفنها چندان هم فوقالعاده نیستند. این حقیقت که ما میتوانیم چیزی را در تلفن همراه خود ثبت و ضبط کنیم به خودی خود بسیار جذاب است اما میکروفن تلفن همراه کیفیت یک میکروفن حرفهای را ندارد. میکرفنهای تلفن همراه در مکان نادرستی قرار دارند و هر صدایی در اتاق را میگیرند زیرا گیرنده و فرستنده صدا در همه جهات هستند. بهعلاوه از آنجایی که میکروفنها در محفظه تلفن همراه تعبیه شدهاند در مقابل سروصدای ناشی از لمس گوشی همراه حساس هستند. بنابراین به اقدامات احتیاطی زیر توجه داشته باشید:
- مطمئن شوید که میکروفن درست به طرف منبع صدایی گرفته شده که میخواهید آن را ضبط کنید. اگر یک برنامه یا گزارش صوتی را در آیفون خود ضبط میکنید انتهای تلفن همراه خود را بهسمت آن بگیرید. اگر فیلم ضبط میکنید میکروفن عقبی درست کنار لنز دوربین قرار دارد. مدل تلفنهای اندروید متفاوت است اما با یک جستجوی سریع در گوگل میتوانید جای درست آن را پیدا کنید.
- نزدیک شوید. اگر در حال فیلمبرداری بدون لنز اضافی هستید باید حدود ۹۰ سانتیمتر از سوژه دور باشید. بدون اینکه فرد را بترسانید تا میتوانید نزدیک شوید و مطمئن شوید که سروصدای مزاحم بین شما به حداقل رسیده است زیرا میکروفن تلفن همراه شما آن را جذب خواهد کرد. برای مثال، با بدن خود جلوی صدای باد را بگیرید.
- تلفن همراه را در دست خود محکم نگیرید. جای مناسب برای نگهداشتن میکروفن در فاصله سه انگشت دست راست و نوک انگشت شست دست چپ است. این امر باعث میشود که تکانهای دست شما به میکروفن منتقل نشود. تلفن همراه خود را مثل یک تخممرغ در دست بگیرد و ببینید که چقدر کیفیت صدای بالا میرود.
درک هیچ یک از اصول مطرحشده برای تهیه گزارش با تلفن همراه دشوار نیست و فقط باید تکرار شود.
چهارم: به نور توجه داشته باشید. این قاعده اولیه برای همه عکسبرداریها و فیلمبرداریها است اما حسگر تلفن همراه کوچک است و این امر فاصله بین نور و تاریکی را در مقایسه با دوربینهای بدون آینه یا DSLR بیشتر میکند. توجه به برخی موارد احتیاطی فیلمگرفتن با استفاده از تلفن همراه را آسانتر میکند:
- دقت کنید بیشترین نور از کجا وارد میشود و در مقابل آن قرار نگیرید. به نیمدایرهای که از شانهها تا پشت سر شما ادامه دارد فکر کنید: اگر قویترین نور اتاق یک کمان ۱۸۰ درجهای است در موقعیت خوبی قرار دارید. اگر میخواهید در فضای بیرون فیلمبرداری کنید نور خورشید باید در پشت سر شما قرار داشته باشد و در این صورت در وضعیت درستی قرار خواهید داشت.
- اگر لازم است که از نظر نور دوربین را تنظیم کنید نگران این نباشید که افراد را در جایگاه درست قرار دهید. یادتان باشد که قویترین نور باید در مقابل سوژه مصاحبه قرار گیرد، دومین منبع قوی نور باید از پهلو باشد و سومین نور قوی باید از پشت باشد. اگر میخواهید وقتی در داخل اتاق هستید مصاحبهای انجام دهید که نور آن مناسب است، سوژه را به کنار پنجره بیاورید و از او بخواهید در مقابل آن قرار بگیرد. بعد با یک درجه انحراف حدود ۲۰ تا ۳۰ درجه در مقابل او و پنجره قرار بگیرید. نور طبیعی چهره فرد مصاحبهشونده را پر میکند و حسگر نوری تلفن همراه شما در موقعیت نور مناسب قرار خواهد گرفت.
اصل پنجم: تا جایی که میتوانید در وضعیت ثابتی قرار بگیرید. از آنجایی که ما درباره کیتهای تلفن همراه صحبت نمیکنیم فرض میکنیم که تنها چیزی که باعث ثابت شدن تلفن همراه شما میشود که وزنی کمتر از یک ساندویچ دارد، خود شما هستید. از آنجایی که شما تلفن خود را افقی گرفتهاید باید تلفن بین انگشت شست و نشانه قرار داشته باشد. این امر باعث میشود تلفن همراه تا حدی ثابت نگه داشته شود. به یک دیوار تکیه دهید و اگر دیواری وجود ندارد بدن خود را از طریق بازکردن پاها بهاندازه عرض شانه و قراردادن پای مسلط خود اندکی جلوتر از انگشت پای دیگر، ثابت نگه دارید.
درک هیچ یک از اصول مطرحشده برای تهیه گزارش با تلفن همراه دشوار نیست و فقط باید تکرار شود. نمیتوان لنزها، فریمها یا تجهیزات صدای ۱۵۰۰ دلاری را به تجهیزات تلفن شما وصل کرد. اما اگر فیلمی که تولید کردید کیفیت ندارد یا صدای مناسبی ندارد یا اینکه وسط آن صدایی شنیده میشود که نشان میدهد ایمیلی را دریافت کردهاید، دیگر تقصیر تجهیزات نیست و تنها کاری که کردهاید این است که خاطر مخاطب خود را آزردهاید.
منبع:
https://www.rjionline.org/stories/five-mobile-journalism-basics-to-remember
نظر شما