توقیف ۲ روزه  «سلام»
نفر اول از چپ: محمدموسوی خوئینی ها در مراسم سوگواری در روزهای نخست ارتحال امام خمینی(ره)

تهران-ایرنا- روزنامه سلام را باید یکی از مشهورترین روزنامه های پس از انقلاب اسلامی دانست. عباس عبدی سردبیر این روزنامه می گوید: شمارگان سلام بین ۶۵ تا۷۰ هزار نسخه بود. ولی در جریان دوم خرداد ۷۶ بعضا به ۱۷۵ هزار نسخه در روز هم رسید. ولی مساله کلیدی سلام تیراژ آن نبود، بلکه خوانندگانش بودند.

عبدی می افزاید: در تحقیقی که خود من انجام دادم هر نسخه سلام به طور میانگین توسط سه نفر خوانده می شد. از این مهم تر هم نکته ای وجود داشت و آن محتوای مطالب خوانده شده بود. طبق تحقیقی که انجام شد پنجاه درصد خوانندگان سلام سرمقاله آن را می خواندند در حالیکه فقط چهار درصد مخاطبان همشهری سرمقاله آن را مطالعه می کردند. سلام از نظر خوانده شدن سرمقاله، فاصله بسیار زیادی با روزنامه هایی داشت که ۲۰۰- ۳۰۰ هزار نسخه تیراژ داشتند.(مصاحبه با عباس عبدی- پروژه تاریخ شفاهی رسانه‌های ایران ایرنا)

این روزنامه یک بار در اسفند ماه ۱۳۷۴ به مدت دو روز توقیف شد که شرح آن از زبان غلامحسین محسنی اژه ای دادستان ویژه روحانیت در پی می آید:

اژه ای گفت: روزنامه سلام به اتهام نقض فرمان امام(ره) و تشویش اذهان عمومی توقیف شده است. حجت الاسلام موسوی خوئینی ها مدیرمسوول سلام در دی ۱۳۷۲ به دلیل نقض فرمان امام خمینی و تشویش اذهان عمومی علیه نهادها و مسوولان نظام به محرومیت از مدیرمسوولی این روزنامه و سلب صلاحیت کار مطبوعاتی به مدت سه سال محکوم شد. با توجه به سوابق خوئینی ها و به جهاتی، این دادسرا به استناد ماده ۵۲ قانون مجازات اسلامی، مدت محکومیت وی را پنج سال تعلیق کرد.

او در خصوص توقیف دو روزه سلام افزود: متاسفانه بعد از صدور این حکم، روزنامه سلام بار دیگر مرتکب تخلفاتی شد که این دادسرا در حال رسیدگی است. حدود دو الی سه ماه پیش با دعوت از حجت الاسلام خوئینی ها به دادسرا تذکراتی به وی داده شد. به رغم تذکرات به مدیر مسوول سلام، این روزنامه در شماره ۱۳۸۳ مورخ ۱۵ اسفند ۱۳۷۴ دو مطلب که یکی از آنها نقل قول هایی در مورد فرمایشات مقام معظم ازسوی فرد دیگری بود و نیز مطلبی را که خلاف واقع به دفتر مقام معظم رهبری نسبت داده بود درج نمود.

این مقام قضایی افزود: در مطلب مندرج در شماره ۱۳۸۳ مورخ ۱۵ اسفند ۱۳۷۴ آمده بود که جلسه هیات نظارت با حضور فردی از اعضای دفتر مقام معظم رهبری تشکیل شد. انتشار این مطالب در حالی است که بارها از سوی رهبری به صورت شفاهی و کتبی از رسانه ها خواسته شده بود که به دلیل حساسیت و اهمیت مطالب مربوط به جایگاه ولایت فقیه،‌ نشریات حق انتساب هیچ گونه مطلبی به رهبر معظم انقلاب یا دفتر ایشان را بدون اخذ تاییده ندارند.

اژه ای گفت: ‌روزنامه سلام برای چندمین بار، آن هم در شرایط  حساس مقطع انتخابات و با وجود انتشار اطلاعیه دفتر مقام معظم رهبری مبنی بر تکذیب هر گونه شایعه دخالت مقام ولایت در تایید یا رد صلاحیت نامزدهای نمایندگی مجلس پنجم، اقدام به درج مطلب عاری از حقیقت در کنار اطلاعیه دفتر رهبری نمود.

بر این اساس روزنامه سلام به مدت ۲ روز ۱۶ و ۱۷ اسفندماه از طرف این دادسرا توقیف شد.

پس از سپری شدن مدت مذکور و تا زمان رسیدگی به پرونده تخلفاتی این روزنامه، انتشار سلام ادامه خواهد یافت.

خلاصه این پرونده

نام روزنامه: سلام

مدیرمسوول: سیدمحمدموسوی خوئینی ها

تاریخ رسیدگی: ۱۵ اسفند ماه ۱۳۷۴

اتهام: نقض فرمان امام(ره)، تشویش اذهان عمومی

شاکی: دادستان ویژه روحانیت

رای دادگاه: توقیف روزنامه به مدت دو روز

منابع:

- عذرا فراهانی. اسناد و پرونده های مطبوعاتی ایران در دهه ۷۰

- عباس عبدی.  گفت و گو با پروژه تاریخ شفاهی رسانه های ایران ایرنا- ناصرغضنفری

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.