-
روایت سانسور در دوران نخستوزیری علم وخلاقیت نشریه توفیق در مقابله با سانسور
عمت به قربانت جناب علم!
تاریخ شفاهیایام نخست وزیری امیر اسدالله علم مصادف با دوران اوج انتشار نشریه «توفیق» بود. علم که از محبوبیت و تأثیرگذاری «توفیق» در میان تودۀ مردم اطلاع داشت، کشیدن کاریکاتور از خودش را قدغن کرده بود؛ محدودیتی که در آن زمان تنها در مورد شخص اول مملکت و خانواده سلطنتی وجود داشت. اما این محدودیت به دلیل مشی خلاقانۀ گردانندگان «توفیق» بدل به فرصتی برای تأثیرگذاری بیشتر شد.
-
مسیر رسانه ۱ | سلسله گفتگوهای تجربهنگاری خبر و رسانه
برای خبرنگار خط قرمزی وجود ندارد / بخش دوم مصاحبه اختصاصی با حامد هادیان، خبرنگار مستقل
تاریخ شفاهیتهران-ایرنا مدرسه- خبرنگار به راحتی ساخته نمیشود و هر رسانهای هم توانایی حفظ آن را ندارد؛ اما اگر فردی بتواند ویژگیهای آن را در خود بپروراند و به یک خبرنگار واقعی تبدیل شود، به فردی خواستنی برای بسیاری از رسانهها بدل خواهد شد. مسیری که چندان ساده هم نیست.
-
مسیر رسانه ۱ | سلسله گفتگوهای تجربهنگاری خبر و رسانه
کارمند خبرنگار شدن سخت نیست، روزنامهنگار ماندن سخت است / بخش اول مصاحبه اختصاصی با حامد هادیان، خبرنگار مستقل
تاریخ شفاهیتهران-ایرنا مدرسه- حامد هادیان، خبرنگاری که نزدیک به 15 سال است در مسیر سخت خبرنگاری آزاد قدم برداشته است. در اولین شماره از سلسله گفتگوهای «مسیر رسانه» با او گفتگو کردیم تا با مسیر خبرنگاری آزاد و چالشهای پیشروی آن آشنا شویم.
-
تاریخ زیسته امروز (۵) | تاریخ شفاهی رسانه در ایران معاصر - توفیق
از کوچههای زاهدان تا کنیز حاجی باقر توفیق / مصاحبه اختصاصی با غلامرضا کیانی رشید
تاریخ شفاهی در فضای به شدت بسته پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲، مطبوعات بسیاری به غارت و تاراج رفتند؛ به همه و به خصوص جوانان ایران شوک وارد شده بود. مردم نومید از مبارزات سیاسی شده بودند. در چنین فضایی مجله توفیق، دست به ابداعات تازهای در عالم مطبوعات زد.
-
تاریخ زیسته امروز ۴ | تاریخ شفاهی رسانه در ایران معاصر - کیهان
کیهان؛ از انتشار نیمهی پنهان تا بازگشت لایحهی حجاب / مصاحبهی اختصاصی با سعد الله زارعی (بخش دوم)
تاریخ شفاهیتهران-ایرنا مدرسه- جریان سازی کیهان برای امروز و دیروز نیست؛ این رسانه سالهاست بر بسیاری اتفاقات تأثیرگذاشته است اما آنچه که مهم است دلیل بوجود آمدن و حفظ این اثرگذاری در طول این سالیان است.
-
تاریخ زیسته امروز ۳ | تاریخ شفاهی رسانه در ایران معاصر
از نیرو سازی تا مدل سوژهیابی کیهان / زیر و بم کیهان در مصاحبه اختصاصی با سعدالله زارعی (بخش اول)
تاریخ شفاهیکیهان نامی است که نقطهی آغاز بسیاری از اتفاقات بزرگ و نقطهی شروع بسیاری از بزرگان سپهر رسانهای ایران را رقم زده است؛ تجربهای بکر از فعالیت رسانهای مؤثر چه پیش و چه پس از انقلاب اسلامی که کمتر رسانهای میتواند ادعای آن را داشته باشد.
-
تاریخ زیسته امروز ۲ | تاریخ شفاهی رسانه در ایران معاصر
کتاب نقد؛ از نقد سروش تا الهیات کرونا / بخش دوم مصاحبه اختصاصی با رمضان علی تبار
تاریخ شفاهیتهران-ایرنا مدرسه- کتاب نقد مجلهای با بیش از دو دهه سن یکی از معدود عناوینی است که با نگاه انتقادی به حوزه علوم انسانی و علم دین مینگرد. فصلنامهای که قلم بزرگان زیادی را دیده و تجربهای بکر از رسانهی امروز را در اختیار ما قرار داده است.
-
تاریخ زیسته امروز ۱ | تاریخ شفاهی رسانه در ایران معاصر
کتاب نقد؛ مجالی برای منتقدان / بخش اول مصاحبه اختصاصی با رمضان علی تبار
تاریخ شفاهیتهران-ایرنا مدرسه- تاریخ را همیشه از دل کاغذهای کهنهی کاهی یا چرم نوشتههای کتابخانه ملی نمیتوان یافت؛ تاریخ امروز، این تجربهی زیستهی بکر، را تنها از دل واژهها میتوان استخراج کرد. از دل واژههای کسانی که آن را لمس کردهاند، درک کردهاند و در یک کلام، زیستهاند.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۳۵):
انتشار تصاویر مبتذل متهمان به رابطه جنسی با کلینتون
روزنامهنگاریتهران-ایرنامدرسه- چاپ تصاویر مبتذل زنانی که متهم به رابطه جنسی با بیل کلینتون رییس جمهور وقت آمریکا بودند توسط نشریه «فکور» از پرونده هایی است که در نیمه دوم دهه ۷۰ شمسی توسط قاضی سعیدمرتضوی به آن رسیدگی شده است. خلاصه ای از این دادگاه در پی می آید.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۳۴):
شکایت مصطفی معین از گزارش هفته
روزنامهنگاریتهران-ایرنامدرسه- شکایت وزارت فرهنگ و آموزش عالی و مصطفی معین وزیر مربوطه از نشریه «گزارش هفته» از دیگر پرونده هایی است که در نیمه اول دهه ۷۰ شمسی توسط قاضی «اشراق» به آن رسیدگی شده است.
-
عکس های تاریخی(۳۳):
تولید مبارز از زندان های اسرائیل
عکاسیتهران- ایرنا مدرسه-۱۷ آگوست ۲۰۱۵. نائل البرغوثی در زندان است اما کت و شلوارش در کوبر، نزدیک رام الله فلسطین از سقف آویزان است. البرغوثی پس از یک عملیات کماندویی علیه اسرائیل، دستگیر شد. اما ۳۳ سال بعد یعنی در سال ۲۰۱۱ از زندان آزاد شد. با «ایمان نافی» ازدواج کرد ولی در سال ۲۰۱۴ بار دیگر دستگیر و این بار به حبس ابد محکوم شد. برغوثی با بیش از ۴۰ سال حبس، طولانی ترین زندان را در میان سایر فلسطینی های محبوس در زندان های اسرائیل داشته است.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۳۳):
انتقاد از شعار «هر جا سخن از اعتماد است» بانک ملی
روزنامهنگاریتهران-ایرنامدرسه- شکایت بانک ملی ایران از «ژاله اسکویی» مدیرمسوول هفته نامه «پنج شنبه ها»، پرونده دیگری است که در دهه ۷۰ علیه یک رسانه مطرح شده. به این پرونده در شعبه ۳۴ دادگاه عمومی تهران توسط قاضی «سعید مرتضوی» رسیدگی شده است. موارد اتهامی نیز، نشر اکاذیب جهت تشویش اذهان عمومی و اهانت و استهزا بوده است.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۳۲):
جدال انصار حزب الله با «گردون»
روزنامهنگاریتهران- ایرنا مدرسه- از دیگر پرونده های مطبوعاتی دهه ۷۰، شکایت مهدی نصیری مدیرمسوول هفته نامه «صبح» ، نیروهای حزب الله و بسیج دانشجویی ثارالله علیه مجله «گردون» و مدیرمسوول آن «عباس معروفی» است. به این پرونده در سال ۱۳۷۴ در شعبه ۳۴ دادگاه عمومی تهران و توسط قاضی « محمدسعید » و در حضور هیات منصفه رسیدگی شد.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۳۱):
نیشدار درباره نیروی انتظامی!
روزنامهنگاریتهران-ایرنا مدرسه- از پرونده های مطبوعاتی دیگر دهه ۷۰، شکایت نیروی انتظامی از فتح الله جوادی مدیرمسوول نشریه اطلاعات هفتگی بود. به این پرونده با قضاوت قاضی سعیدمرتضوی رسیدگی شد.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۳۰):
تبرئه لطف الله میثمی توسط قاضی مرتضوی
روزنامهنگاریتهران-ایرنامدرسه- از دادگاههای مطبوعاتی دیگر دهه ۷۰، شکایت روح الله حسینیان دادستان دادگاه ویژه روحانیت از لطف الله میثمی مدیرمسوول نشریه «راه مجاهد» است. این پرونده در شعبه ۳۴ دادگاه عمومی تهران مورد بررسی قرار گرفت و قاضی آن سعیدمرتضوی بود.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۲۹):
افشاگری نشریه محلی علیه یک بیمارستان
روزنامهنگاریتهران- ایرنا مدرسه- از دادگاههای دیگر دهه ۷۰، شکایت یک بیمارستان از ستون «ستون پنجم–الو» نشریه« ولایت قزوین» بود. به این شکایت در تاریخ ۱۴ مهر ۱۳۷۶ در شعبه ۳۴ دادگاه عمومی تهران و با قضاوت قاضی سعیدمرتضوی رسیدگی شد.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۲۸):
محاکمه مدیرمسوول راه نو
روزنامهنگاریتهران- ایرنامدرسه- از دادگاه های خواندنی دیگر دهه ۷۰ شمسی، رسیدگی به پرونده اکبرگنجی مدیرمسوول نشریه «راه نو» است. اتهامات گنجی نشر اکاذیب، تشویش اذهان عمومی به قصد اضرار به غیر و اهانت به مقام معظم رهبری بود. شاکیان این پرونده حسین شریعتمداری مدیرمسوول روزنامه کیهان و مهدی نصیری مدیرمسوول ماهنامه صبح بودند.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۲۷):
شکایت ارتش از جاسبی
روزنامهنگاریتهران-ایرنا مدرسه- از دیگر پرونده های خواندنی دهه ۷۰، شکایت ارتش از عبدالله جاسبی رییس وقت دانشگاه آزاد و مدیرمسوول هفته نامه «فرهنگ آفرینش» بود. این دادگاه در تاریخ ۲۰ آبان ماه ۱۳۷۵ به ریاست قاضی سعیدمرتضوی و به اتهام افشای اسرارنظامی و تضعیف نیروهای مسلح برگزار شد.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۲۶):
شکایت ده نمکی از سیب آدم «دنیای سخن»
روزنامهنگاریتهران- ایرنا مدرسه - یکی از دیگر پرنده های خواندنی دهه ۷۰ شکایت مسعود ده نمکی مدیرمسوول «شلمچه» از شمس الدین صولتی دهکردی مدیرمسوول نشریه «دنیای سخن» است. این پرونده در سال ۱۳۷۶ مورد قضاوت قرار گرفته است. قاضی این دادگاه سعیدمرتضوی بوده است و قاضی سبحانی هم در دادگاه تجدیدنظر به آن رسیدگی کرده. توضیح این که نقطه چین هایی که در متن آمده، صرفا به خاطر تلخیص مطلب است.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۲۵):
اتهامات مهدی نصیری به الویری و ...
روزنامهنگاریتهران-ایرنامدرسه- از دادگاه های خواندنی دهه ۷۰، شکایت مرتضی الویری دبیر مناطق آزاد تجاری و صنعتی کشور، شرکت نار و شرکت کارپی وابسته به شهرداری تهران؛ علیه هفته نامه «صبح» به مدیرمسوولی«مهدی نصیری» است. قاضی محمدسعید طی چندجلسه و در سال های ۱۳۷۴ و ۱۳۷۵به این پرونده رسیدگی کرده است که چکیده ای از آن در پی می آید:
-
حمیدرسایی: شاکیان با کلی گویی سعی در متهم کردن من داشتند
روزنامهنگاریتهران-ایرنا - حمید رسایی میگوید در صددرصد پروندههایی که در دادگاه مطبوعات داشته، پس از حضور در دادگاه وقتی پرسیده کداممطلب، جمله یا، کلمه و کدام قسمت اتهام و افترا است، پاسخ روشنی دریافت نکرده است.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۲۲):
شکایت کرباسچی از افتخارات ملی
روزنامهنگاریتهران-ایرنا مدرسه- از جمله دادگاه های دهه ۷۰ مطبوعات کشور، جلسه رسیدگی به شکایت کرباسچی شهردار تهران و حیدری مدیرکل آموزش و پرورش استان خراسان است که خلاصه آن در پی می آید:
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۱۰)
پیام دانشجو، مهدی نصیری و شهرداری تهران
روزنامهنگاریتهران-ایرنا- در این پرونده شهرداری تهران از هفته نامه "صبح" به مدیرمسوولی "مهدی نصیری" شکایت کرد. دادگاه درمهرماه ۱۳۷۴ تشکیل شد.
-
ورق پاره های تاریخ رسانه(۹)
"پارک دانشجو"
روزنامهنگاریتهران-ایرنا- یکی از پرونده های پر سرو صدای دهه ۷۰، پرونده معروف به "پارک دانشجو" نشریه نیستان بود که خلاصه ای از آن در پی می آید: