در ابتدای دادگاه، مهندس ترکان نسبت به درج مطلبی در شماره ۲۴ صفحه دوم نشریه ملون تحت عنوان «آقای وزیر مردم باشعورند» شکایت و اعلام کرد: در بخشی از این مطلب نوشته شده « در یک نمایش تلویزیونی وزیر راه و ترابری( ترکان) اظهار داشت: چه خبره مردم این قدر می گویند بنزین دو برابر شده؟ دلار در مملکت ما ۴۰۰ تومان است و ما بنزین را نیم سنت گران کرده ایم. آقای وزیر لازم است به اطلاع شما برسانیم که نرخ دلار را هم افرادی بی لیاقت تر و بی کفایت تر از شما به مرز ۴۰۰ تومان و ۴۳۰ تومان رسانده اند...»
ترکان در بخشی از این شکوائیه نوشت: ... نویسنده ای با نام حسین یمشاه در این نوشته صراحتا به شخص وزیر راه و ترابری و به طور ضمنی با ذکر جمله «نرخ دلار را هم افرادی بی لیاقت تر و بی کفایت تر از شما...» به تمامی اعضای هیات دولت و دیگر مسوولان عالی رتبه مملکتی اهانت کرده و هتک حرمت روا داشته است...»
سم گیاهی!
شکایت دیگر از محسن سازگارا توسط ایرج فاضل رییس سازمان نظام پزشکی ایران صورت گرفته بود. فاضل در شکایت خود نوشته بود: نشریه ملون در مطلبی تحت عنوان «علت کمبود سم گیاهی مشخص شد» این طور آورده است: ...این رویداد پزشکی در پایتخت و زیر گوش وزیر بهداشت و درمان و رییس نظام پزشکی به وقوع پیوست. خبر مزبور این بود که بیماری در بیمارستان به علت تزریق سم گیاهی به جای داروی بی هوشی جان خود را از دست داد. به گفته ناظران ناآگاه در پی اعتراض پزشکان این بیمارستان، آقای دکتر فاضل در محل حاضر و با توپ و تشر پزشکان را وادار به سکوت نموده و فرمایش فرمودند در این مملکت که جان آدمیزاد به اندازه یک برگ چغندر نمی ارزد چنین اتفاقاتی اشکالی ندارد. ما می خواستیم این سم را برای برگ چغندر مصرف کنیم که اشتباه شده و به این بیمار تزریق نموده ایم...»
فاضل در ادامه شکایت خود اعلام کرد: این نشریه مطالبی تحت عنوان حضور اینجانب در محل، در آن هفته نامه درج کرده که قویا تکذیب و تقاضای رسیدگی و مجازات فرد مخبر خبر را به عنوان نشر اکاذیب، برابر قوانین مربوطه دارد. امیداست با پیگیری و دستورات قاطع و اوامر صادره آن جناب، سببی فراهم آید تا از درج این گونه خبرها که چیزی جز سلب اعتماد مردم به جامعه پزشکی و بالعکس ندارد جلوگیری شود.
کاهش شش هزار درصدی ارزش پول ملی
در ادامه قاضی سعیدمرتضوی از محسن سازگارا خواست به دفاع از خود بپردازد. سازگارا در پاسخ به اتهام ترکان گفت: اولا بنده خود را یکی از کادرهای انقلاب اسلامی می دانم و معلوم نیست دلم برای انقلاب بیش از آقای وزیر راه و ترابری نسوزد. ثانیا وقتی آقای وزیر می گویند چرا مردم می گویند بنزین گران شده تلویحا به مردم توهین می کنند. اگر آقای وزیر راه و ترابری از درج این جمله شخصا دلخور شده اند بنده از ایشان عذرخواهی می کنم. به خصوص که سلیقه خود من هم این نبوده و نیست که چنین لغاتی را به کار گیرم. ولی ایشان به عنوان وکیل الدوله هستند! بنده هم وکیل المله هستند و سوال می کنم آیا شش هزار درصد ارزش کاهش ارزش پول ملی نشانه لیاقت و کفایت است؟ بنابراین لطفا واژه لیاقت و کفایت را تعریف کنید... مسوولان بهتر است به جای شکایت، درصدد پاسخگویی برآیند....در مورد شکایت آقای فاضل هم باید بگویم که این روال همه نشریات طنز است و آقای دکتر فاضل یا نامه ای که برای شکایت امضا کرده اند را نخوانده اند یا اصلا تا کنون نشریه را نخوانده اند.
سازگارا در ادامه اصل خبر را دارای صحت و اتهام را بی اساس دانست.
رای دادگاه
هیات منصفه دادگاه پس از رای گیری، انتقاد طرح شده در نشریه ملون درباره دکتر فاضل را طنز دانست و متهم را مجرم نشناخت. در مورد شکایت ترکان نیز این هیات سازگارا را مجرم ندانست اما عبارات به کار رفته در متن را متناسب با انتقادات متعارف مطبوعاتی ندانست و از این حیث، تذکر به متهم را لازم دانست.
قاضی مرتضوی هم در پایان دادگاه رای بر برائت متهم صادر کرد.
منبع: اسناد و پرونده های مطبوعاتی ایران در دهه ۷۰. عذرا فراهانی