یک سال پیش قتل جمال خاشقچی روزنامه عرب در کنسولگری عربستان در استانبول، نحوه مدیریت امور جهانی را تغییر داد. خشم ناشی از این قتل فروکش کرده و از توجه رسانهها به این موضوع کاسته شده است. بهلطف دونالد ترامپ، تصمیم رییسجمهور برای نادیدهگرفتن گناه ریاض در عوض توافقات دفاعی، بن سلمان، ولیعهد عربستان، را از این مخمصه نجات داده است.
حکومت سعودی خود را برای میزبانی نشست سال آینده گروه ۲۰ در ریاض آماده میکند. تحقیقات سازمان ملل تاکنون به آنچه که ما درباره این قتل میدانیم دست یافته است اما این موضوع هماکنون دیگر در طبقهبندی دیگر جنایتهای عصر کنونی ما جای گرفته است.
اما چیزی که تاکنون تغییر کرده افزایش آگاهی ما است. ما اکنون دیگر از میزان بیرحمی حکومت سعودی آگاه هستیم اما مساله اصلی این نیست. موضوع اصلی واکنش غرب و پذیرش آن از سوی غرب بود.
به تصاویر خنده ولیعهد عربستان با رهبران جهان در اجلاس گروه ۲۰ در نشست ژاپن نگاه کنید. قتل خاشقچی فروپاشی نظم جهانی را به نمایش گذاشت و این حقیقت را روشن کرد که ایالات متحده تمایلی ندارد هنجارهای نظام لیبرالی را که به آن مباهات میکند، حفظ کند. قتل این روزنامهنگار عرب نشان داد که غرب دیگر احساس نمیکند از قدرت ایجاد تغییر برخوردار است.
به تصاویر خنده ولیعهد عربستان با رهبران جهان در اجلاس گروه ۲۰ در نشست ژاپن نگاه کنید. قتل خاشقچی فروپاشی نظم جهانی را به نمایش گذاشت و این حقیقت را روشن کرد که ایالات متحده تمایلی ندارد هنجارهای نظام لیبرالی را که به آن مباهات می کند، حفظ کند
عصر مصونیت افول پیدا کرده و حقوق بشر دیگر یک ارزش جهانی قلمداد نمیشود و امتیازی است که برای یک گروه منتخب از مردم در دموکراسیهای غربی معنا دارد. مردمی که در دیگر نقاط جهان برای آزادی و دموکراسی میجنگند تمایلی به پذیرش استثناگرایی ندارند. آزادی و دموکراسی که مردم برای آن میجنگند ظاهرا در آمریکای تحت حکومت دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا، اهمیتی ندارد. رقابت ابرقدرتها همچنان ادامه دارد اما آنها فقط به خودشان فکر میکنند. آنها اوضاع انسانی مرتبط با این مسائل را درک نمیکنند. همه ما درباره این موضوع توافق داریم: اگر برخی از مردم سرکوب میشوند، در وضعیت غیرقابل تحمل فقر زندگی میکنند، به قتل میرسند و در کنسولگری بدنشان مثله میشود، نباید بهخاطر امتیاز برخی نادیده گرفته شوند.
رجب طیب اردوغان، رییسجمهور ترکیه، با ارائه قطرهای اطلاعات به رسانهها، دستور کار منطقهای گستردهتری را با توجه به رقابت با عربستان برای رهبری جهان سنی دنبال کرده است. هرچند که عربستان همچنان جایگاه خود را در نظم جهانی حفظ کرده اما قتل جمال خاشقچی بیهوده نبوده است. تلاش بلندمدت او برای پردهبرداشتن از خیانت حکومت سعودی و خاطرات قتل او، همواره نماد قیام مسلمانان در مقابل دیکتاتورهای مستبد خواهد بود. رهبران غرب مجبورند به همکاری با چنین رهبران مستبدی ادامه دهند اما قتل خاشقچی به ما یادآوری میکند که یک روز آنها باید با واقعیت مردم منطقه طرف شوند. دیکتاتورها ممکن است بتوانند منافع غرب را حفظ کنند اما نمیتوانند روح آنها را نجات دهند.
منبع:
واشنگتن پست
نظر شما